youtube

Twitter

facebook

Zvanično uspostavljen Savet CEP-a

Beograd, 12. januar 2017.

Sastanak Saveta CEP-aPrvi sastanak novoosnovanog Saveta Centra za evropske politike održan je u Beogradu 12. januara 2017. godine. Članove Saveta čine istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci, predstavnici priznatih nacionalnih institucija, akademskih ustanova, kao i međunarodnih i multilateralnih organizacija.

Nebojša Lazarević, predsednik Upravnog odbora CEP-a, predsedavao je sastanku i poželeo dobrodošlicu istaknutim članovima Saveta. On je istakao da je uloga ovog savetodavnog tela veoma važna za razvoj CEP-a i strateško planiranje budućih istraživanja. Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a i Ranka Miljenović, viša projektna menadžerka, predstavile su oblasti rada i dostignuća koja je CEP postigao do sada. Programski menadžer CEP-a Dušan Protić predstavio je glavna dostignuća u oblasti unutrašnjeg tržišta i konkurentnosti. Članovima je prikazan Plan prioriteta za 2017. godinu, nakon čega je usledila diskusija o predstavljenim tematskim prioritetima i predstojećim izazovima u zemlji i inostranstvu.

Opširnije...

Panel-diskusija "Od slovačkog do malteškog predsedavanja Savetu: Primopredaja i proširenje u doba neizvesnosti"

Panel-diskusija "Od slovačkog do malteškog predsedavanja Savetu: Primopredaja i proširenje u doba neizvesnosti"U utorak, 20. decembra, Centar za evropske politike (CEP) u saradnji sa EU info centrom organizovao je panel-diskusiju na temu “Od slovačkog do malteškog Predsedavanja Savetu: Primopredaja i proširenje u doba neizvesnosti“. Moderatorka panela bila je Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a, a o uspesima slovačkog predsedavanja i prioritetima malteškog predsedavanja sa specijalnim fokusom na politici proširenja razgovarali su Nj.e. Michael Davenport, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Nj.e. Dagmar Repčeková, ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji, G-din Fabian Psaila, predstavnik Malte u Savetu EU i gđa Tanja Miščević, Šefica pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova rekla je da je zadovoljna predsedavanjem Slovačke EU i istakla usvajanje budžeta za 2017 godinu i formiranje Evropske obalske straže kao jedne od najvećih uspeha. Kada je u pitanju politika proširenja, ambasadorka je navela da se u EU ceni spremnost Srbije u pregovorima o članstvu i najavila veći angažman Slovačke na bilateralnoj osnovi. Takođe, ambasadorka je podvukla značaj Višegradske grupe u pogledu zagovaranja proširenja i podrške Srbiji na evropskom putu. G-din Psaila je rekao da se Malta od početka zalaže za politiku proširenja i obećao da će njegova zemlja na čelu Unije nastaviti rad i saradnju započete u mandatima Slovačke i Holandije, u korist uspeha Srbije na putu ka članstvu. G-din Psaila je istakao i da će Malta nastojati da promoviše Uniju i da povrati poverenje u nju: „To je više filozofija nego šestomesečni posao“.

Opširnije...

Principi javne uprave - Seminar za organizacije civilnog društva

SIGMA Seminar for CSOsDvodnevni seminar, koji je okupio preko 30 organizacija civilnog društva, održan je u Beogradu 14. i 15. decembra. Cilj seminara je bio da s Principi javne uprave koje je razvila SIGMA/OECD predstave široj grupi lokalnih organizacija civilog društva iz cele Srbije. Učesnici su imali prilike da od eksperata SIGMA programa saznaju o Principima javne uprave, učestvuju u radionicama i premijerno pogledaju multimedijalne prezentacije koje se bave osnovnim oblastima reforme javne uprave koje je definisala SIGMA. Događaj je organizovao CEP u saradnji sa SIGMA u okviru projekta WeBER.

Opširnije...

"Regionalnim pristupom do izvrsnosti": Predstavljen pozicioni dokument CEPS WeB-a

Sena Marić, CEPRadni doručak na temu Regionalnim pristupom do izvrsnosti okupio je 24. novembra u Beogradu članove Mreže istraživačkih centara u Jugoistočnoj Evropi (Think for Europe Network - TEN), kao i istaknute stručnjake iz Regionalnog centra za životnu sredinu (REC) i Centra izuzetnosti u oblasti finansija (CEF). Učesnici su podelili svoja iskustva o regionalnom umrežavanju i diskutovali o dodatnoj vrednosti regionalnog pristupa. Cilj događaja bilo je kreiranje novih ideja koje bi inspirisale stvaranje konstruktivnijih regionalnih inicijativa na Zapadnom Balkanu. Događaj je poslužio i kao prilika za promociju prvog pozicionog dokumenta novonastalog Centra za izvrsnost u kreiranju javnih politika (CEPS WeB), koji je osnovalo šest think tank organizacija sa Zapadnog Balkana koje čine TEN. Diskusiju je vodila Simonida Kacarska, koordinatorka istraživanja u Institutu za evropske politike (EPI) iz Makedonije. 

Opširnije...

Uključivanje članica NKEU u pripremu pregovaračkih pozicija za poglavlja 1 i 28

Sednica Nacionalnog konventa o EUBeograd, 8. novembar 2016. Na sednici radnih grupa Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 1 – Slobodno kretanje robe, i poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zdravlja, održanoj 8. novembra 2016, predstavljena su tekuća dešavanja i novine u ovim poglavljima. Sednici je predsedavao Dušan Protić, programski menadžer CEP-a za unutrašnje tržište i konkurentnost, u svojstvu koordinatora ovih radnih grupa.

Nebojša Lazarević, član Užeg pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije EU, zadužen za poglavlja 1 i 28, upoznao je članove obe radne grupe sa trenutnim stanjem u pregovaračkom procesu u ovim poglavljima, kao i predstojećim aktivnostima koje se očekuju u narednom periodu. Lazarević je detaljno izložio hodogram procesa koji se realizuje u vezi sa stvaranjem uslova za otvaranje ovih poglavlja i izrazio realno očekivanje da se ti uslovi ispune do jeseni 2017. godine.

Opširnije...

Održan panel "Evropa u krizi - šta dalje?"

Beograd, 26. oktobar 2016.

Europe in Crisis: Thinking ForwardBregzit, migrantska kriza, uspon ekstremističkih političkih grupacija i terorističke pretnje samo su neki od izazova koji čine EU ranjivijom nego ikada do sada. U saradnji sa udruženjem BEUM (Belgrade European Union Model), CEP je 26. oktobra 2016. organizovao panel-diskusiju Evropa u krizi – šta dalje? Ovaj događaj je ugostio istaknute domaće i međunarodne paneliste i skoro 400 studenata iz celog sveta. Prvi panel je bio posvećen turbulentnim dešavanjima u EU, dok se drugi panel bavio politikom proširenja EU u vremenima krize. Studenti su imali priliku da postave pitanja panelistima ali i da daju svoj sud o pitanjima o kojima je diskutovano. 

Ambasadorka Republike Slovačke Dagmar Repčeková naglasila je da je Bregzit bio signal državama članicama da treba da razmišljaju o budućnosti EU, što su one i počele da čine na nezvaničnom sastanku Evropskog saveta u Bratislavi. „Mi danas moramo da razmišljamo o budućnosti EU integracija ali i pitanjima dezintegracija“, rekla je ambasadorka prisutnima. Problem je u tome što neke zemlje članice EU zahtevaju više integracije, dok postoje i neke druge zemlje (obično one izvan evrogrupe) koje žele više nacionalizma. Takođe, primetno je da se jezik zemalja članica sve više razlikuje od jezika kojim govori Brisel. Ono što Slovačka želi je više Evrope ali ne nužno i više Brisela. Govoreći o Srbiji i politici proširenja, ambasadorka je primetila da zemlja koja ima samo 70% evropskog proseka BDP-a ne bi bila jednak partner, i da Srbija treba da sačeka dok postane spremna za članstvo. Ona veruje da neko novo proširenje neće biti moguće ni u narednih pet godina jer EU nije spremna za nova proširenja, kao i da se treba posvetiti pitanjima uticaja migracija. 

Opširnije...

Održana panel-diskusija „Uloga država članica u procesu pregovora o članstvu - igra mačke i miša?“

Uloga država članica u procesu pregovora o članstvu 1Beograd, 6. jun – Uloga država članica u procesu pregovora o članstvu u EU postaje sve izraženija, a čitav proces se naizgled može blokirati pa i sasvim obustaviti ukoliko se sporna pitanja ne razreše bilateralnim putem, zaključak je panel-diskusije „Uloga država članica u procesu pregovora o članstvu: Igra mačke i miša“, u organizaciji Centra za evropske politike i European Policy Centre (EPC) iz Brisela.

Temu su otvorili šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU Tanja Miščević, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i bivši savetnik predsednika Hrvatske Dejan Jović, viša analitičarka u EPC Korina Stratulat, kao i direktor Centra za evropske politike Nebojša Lazarević. Diskusiju su potom otvorili Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije, Sonja Stojanović Gajić, direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Andrej Horvat, vođa projekta u Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju (GIZ).

Opširnije...

Najava panel diskusije „Uloga država članica u procesu pregovora o članstvu - igra mačke i miša?“

Srbija i EUCentar za evropske politike (CEP) u ponedeljak 6. juna organizuje diskusiju „Uloga država članica u procesu pregovora o članstvu - igra mačke i miša?“  u saradnji sa European Policy Centre (EPC) iz Brisela, uz podršku koju je pružio Think Tank Fund Open Society Foundation. Događaj će se održati u periodu od 9.30 do 12 časova u hotelu Metropol.  

Panel diskusiju će otvoriti šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i bivši savetnik predsednika Hrvatske Dejan Jović, zatim viša analitičarka u European Policy Centre (EPC) Korina Stratulat, kao i direktor Centra za evropske politike Nebojša Lazarević. Korina Stratulat će se u svom izlaganju fokusirati na nalaze nedavno objavljenog EPC istraživanja stavova o proširenju EU u 19 država članica, čiji rezultati su u prvi plan istakli „nacionalizaciju“ procesa usled sve većeg fokusa na međudržavne bilateralne odnose. Uvodno izlaganje održaće Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije.

Opširnije...

Predstavljen prvi izveštaj o napretku Srbije

Beograd, 31. mart, Palata Srbija – Centar za evropske politke je predstavio prvi izveštaj Nezavisnog mehanizma za izveštavanje o napretku Srbije za period 2014-2015, u okviru multilateralne inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu (POU). Događaj su otvorile potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, članica Upravnog odbora Partnerstva za otvorenu upravu Veronika Kretu i programska direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević. Događaj je organizovao Centar za evropske politike (CEP), a pored predstavnika vlade prisustvovao je veliki broj nevladinih organizacija kao i predstavnici nezavisnih državnih institucija.

Izvestaj POUNalazi iz izveštaja ukazuju da je Srbija u velikoj meri ispunila svoje obaveze u sklopu POU, a najznačajniji napredak je ostvaren kod budžetske transparentnosti i podizanja kapaciteta civilnog društva. „Kao najveći izazov se pokazalo učešće na lokalnom niovu, pa bi preporuka za naredni period bila da lokalne vlasti više rade na uključivanju i razvoju nevladinog sektora, kao i da se i same aktivnije uključe”, rekla je Milena Lazarević.

Opširnije...

CSO Forum 2016 otvara nove perspektive za međunarodni razvoj i ljudska prava

nova fotkaCSO Forum 2016, koji je održan 17. i 18. marta 2016. u Briselu, okupio je organizacije civilnog društva iz celog sveta radi diskusije sa predstavnicima evropskih institucija i država članica EU o pitanjima međunarodnog razvoja i ljudskih prava. Događaj pod nazivom „Podrška EU civilnom društvu i ljudskim pravima: Pretvaranje velikih obećanja u lokalne promene“, zamišljen je da podstakne konstruktivni dijalog i prikupljanje povratnih informacija o najboljim praksama pružanja podrške unutar kompleksnog i promenljivog okruženja, kako bi se pomoglo institucijama EU da razviju efikasne odgovore na postojeće izazove.

Forum je organizovan s ciljem da se razmotri promena politike EU u smeru podrške stvaranju povoljnog ambijenta za civilno društvo, njegovo učešće i kapacitete kao aktera u upravljanju, sadržana u dokumentu Koreni demokratije i održivi razvoj: Podrška Evrope civilnom društvu u spoljnim odnosima. Drugi ključni aspekt CSO Foruma ticao se posvećenosti Evropske unije promociji i zaštiti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije širom sveta, jasno predstavljene u Akcionom planu za ljudska prava i demokratiju, čija je poslednja verzija usvojena 2015.

Opširnije...

Press

TEN logo

PAR Monitor

Newsletter

Ime:
Email:
CEPBelgrade The #EU has brought together people who were separated by borders. Let's make it even better! #EU60 @sven_giegold https://t.co/Fj7PKzxsIF
CEPBelgrade RT @MarchEurope2017: 70 years of peace! Isn't it something worth to march for? #MarchForEurope2017 https://t.co/mZobfdSjVb
CEPBelgrade What is there to celebrate as the EU turns 60? Well, quite a lot actually. https://t.co/Sv8D2TbGrI @CambreAssochttps://t.co/yer766j2vF

cep_brosura

performance audit and policy evaluation

Euractiv

seko

nops baner 

Open Society Foundations

Regional Research Promotion Programme